Napipati čvorić u dojci izaziva zabrinutost svake žene

Prema istraživanjima, 80-85% čvorova u dojkama su benignog ili dobroćudnog karaktera, posebno ako su žene mlađe od 40 godina. Navest ću nekoliko osnovnih razlika između benignih, dobroćudnih čvorova i kancerogenih ili zloćudnih.

Čvorići u dojci mogu biti tvrdi i nepokretni ili mekani, puni tekućine. Mekan i tekućinast čvor je puno rjeđe kancerogen od tvrdog i nepomičnog čvora. Rak dojke obično ne uzrokuje bolove, dok ih benigni tumori često uzrokuju. Ukoliko je čvorić opipan tijekom menstrualnog perioda, liječnik će vjerojatno tražiti ponovni pregled ultrazvukom nakon tog perioda. Ako je čvorić nestao, onda je sigurno bezopasan i uzrokovan hormonalnim promjenama koji se javljaju za vrijeme menstrualnog perioda. Bez obzira na sve ove razlike , kliničke osobine dobroćudnih i zloćudnih promjena se  preklapaju u tolikoj mjeri da je obično potrebno poduzeti pretrage. 

Pregled se usmjerava na dojku i okolno tkivo. Na dojci se traže kožne promjene iznad područja čvora i postojanje bilo kakvog iscjetka na bradavicu. Kožne promjene obuhvaćaju crvenilo, naglašenje normalnog kožnog crteža i naznake edema ili oteklina- koža poput narančine kore. Opipava se veličina, bolnost, konzistencija (odnosno da li je tvrd ili mekan, gladak ili nepravilan) kao i pokretljivost čvora (da li je pokretan ili fiksiran za kožu ili  stijenku prsnog koša). Opipavaju se pazušna jama, te jame iznad i ispod ključne kosti u potrazi za masama i povećanim limfnim čvorovima. Tipične pretrage koje slijede nakon fizikalnog pregleda su ultrazvuk dojki, mamografija  te biopsija.