MOVEMBER- pokret za podizanje svijesti o muškom zdravlju

Movember je šaljiva kombinacija riječi moustache (brk) i November (studeni), a označava masovno puštanje brkova kako bi se povećala svijest o muškom zdravlju. Tijekom studenog, muškarci diljem svijeta pozivaju se da na 30 dana puste svoj brk. Cilj je senzibilizirati i informirati muškarce o prevenciji, simptomima, dijagnostici i liječenju raka prostate, raka testisa i suicidalne depresije.
Iako se odnosi i na druge zdravstvene probleme, Movember ponajviše podsjeća javnost na rak prostate. On je najčešća zloćudna bolest među starijima od 50 godina. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka, od ove bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli 1800, a umre 800 muškaraca. Unatoč njegovoj rasprostranjenosti, istraživanja pokazuju da je poznavanje raka prostate i organa koji zahvaća vrlo skromno.
Anketa Europskog udruženja za urologiju čiji su rezultati objavljeni prošle godine, a provedena na 2500 muškaraca u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu iznjedrila je zabrinjavajući podatak. Pedeset posto intervjuiranih nije bilo svjesno da ima prostatu, a dio njih vjerovao je da je ona ženski organ! Daljnjih 22 posto znalo je da ima prostatu, ali ne i gdje se nalazi.